NYT: Tag på fabriksbesøg hos Marlique Guitars
 

Marlique Guitars ligger i Jakarta, Indonesion og ejes af guitarbygger Toien Bernadhie.

Normalt forbinder vi i Danmark indonesiske guitarer med masseproducerede lavprisinstrumenter, der sprøjtes i hundredetusindevis ud over alverdens markeder.

Men ligesom i Danmark, USA og andre steder i verden, har Indonesien naturligvis også seriøse håndværkere for hvem musikalitet, design, funktionalitet og passion er drivkraften for arbejdet - kort sagt drømmen om det bedst mulige instrument.

Toien er en beskeden mand, som med vanlig asiatisk stædighed forfølger sine drømme og dermed sine mål. I hans værksted finder du ikke 10.000 arbejdere ved hurtigkørende samlebånd. Her er det håndkraften styret af drømmen og årtiers erfaringer, der er altafgørende for resultatet.

Selv om sikkert har hørt det mange gange før, er Toiens guitarer ikke som nogen andre guitarer. De er på alle måder afgørende forskellige fra de almindelige og kendte mærker - dyre som billige. Det er IKKE bare en gang salgsgas, men siden du læser disse linier, er du givetvis også helt på det rene med, at den slags påstande skal opleves - de er umulige at beskrive. Du vil med sikkerhed give mig ret efter 5 minutter med en Marlique over skulderen !!

Materialerne til Toiens guitarer er udvalgt specielt, så både de klanglige egenskaber og komforten er vægtet højest. Det vil du til din store og behagelige overraskelse opdage første gang, du klæder dig på med en Marlique.

Toien er i sandhed en kunstner på sit felt og kunstnere har det med at være eet med verden. Derfor er alle naturmaterialer, som anvendes i guitarbyggeriet dyrket i plantager. Der er således ikke tale om hugst på vilde og evt. truede træsorter.

Når alle disse positive ting er nævnt, så kan det kun være en ekstra fordel for dig, at Marlique fremstilles i Indonesien. Det gør nemlig, at en Marlique så nemt som ingenting kan udkonkurrere stort set alt op til 5 gange prisen. Ikke nok med at du kan få dig en håndbygget guitar i verdensklasse - du støtter samtidig lokalt håndværk i et af verdens hårdest belastede lande. Der er ikke engang tale om, at udenlandske investorer trækker penge ud af landet - nej - her er det Toien som håndværker, der ejer firmaet og suverænt fastsætter sine egne priser.

DB MUSIK støtter den type handel, som er direkte til gavn for tredie verdens lande uden utidig indblanding. Derfor diskuterer vi aldrig indkøbspriserne med Toien - siger han en pris ved vi, at det er den rigtige pris. Gennem samarbejdet har det vist sig, at Toien har lige så stor tillid til DB MUSIK.

Her er lidt facts om Marlique Guitars:

Kroppen

Kroppene til Marliques guitarer er fremstillet af 2- eller 3-lags maghony eller nyatoh træ, som er tørret og limet sammen. Denne metode reducerer warping, men bevarer den unikke tone i guitaren. Toppen af guitarerne er fremstillet af flammet ahorn, som har gennemgået en særlig behandling for at tage sig ekstra smukt ud. Rose Garden guitaren er customlakeret i hånden.

Alle guitarer afsluttes med polyurethane lakeringer.

Tykkelsen på kroppene er 45 mm og kroppen er udformet ud fra størst muligt hensyn til god balance, når du står med guitaren i en rem over skulderen.

Som en helt unik behagelighed vejer guitarerne kun mellem 4 og 4,5 kg – langt mindre end hovedparten af guitarer. Det giver dig større bevægelsesfrihed og mindre træthed – selv efter langvarige optrædener.

Halsen

Marliques halse er enten fremstillet af maghony eller ahorn i tre sammenlimede lag for at opnå en fuldstændig stabil og stærk hals. Det er lamineringen af halsen sammen med lageropbevaringen af den ulakerede hals, der er nøglen bag halsens fremragende egenskaber.

På De Luxe modellerne er halsen limet ind i kroppen – det der normalt kaldes ”Set necks”. Som med andre set-neck konstruktioner anvendes denne teknik pga. de overlegne egenskaber hvad angår sustain og adgang til de højeste bånd.

Signature modellerne benytter boltede halse i stil med andre gode mærker. Det betyder, at hvis du ved, at din guitar skal leve et benhårdt turneliv med risiko for skader, kan du overveje en Signature model, da det er lettere at reparere eller udskifte halsen.

Gribebrættet er fremstillet af indisk rosentræ. Radius på De Luxe modellerne er 12”, mens Signature modellerne er 14”. Bredden på halsen er for alle modeller 27/16” ved hovedet og 35/16” ved 22. bånd. Tykkelsen på halsen for De Luxe modellerne er 20,5 mm ved 1. bånd og 22,5 mm ved 12. bånde, mens Signature modellerne er hhv. 21,5 mm og 22,5 mm

Alle modeller benytter Medium bånd på en 22 bånds hals, længden er 25,5 ” og vinklen på hovedet er 12,5 grader. Til justeringen af halsens bue benyttes en dobbelt action truss rod

Hardware

Marliques guitarer benytter som udgangspunkt en flydende tremolo i et to-punkts pivot ophæng. Selv om der findes mange tremoloes af denne type på selv hundedyre fabriksfremstillede guitarer, så er denne tremolo virkelig velfungerende i det daglige arbejde på scenen. Dog er den ikke velegnet til regulære ”dive-bombs”, da der ikke er en lås ved hovedet.

Signature serien tilbyder en model ( Twister ) i flere finishes med et fantastisk lækkert licensfremstillet Floyd Rose system med lås, hvis du virkelig skal give den gas.

Alle guitarer I Danmark er udstyret med Tesla Plasma III pickups, som er specielt designede til Marlique. Plasma II er en særdeles højtydende pickup med et helt overvældende antal harmonics ved enhver form for overdrivet lyd. Tesla Plasma III sætter langt de fleste andre pickups totalt i skyggen. Selv hysterisk forvrængede lyde opløses tydeligt i hver enkelt strengs egenlyde. Du falder bagover når du fyrer en bred, forvrænget akkord af !!

Motoren i Plasma III er en Alnico 5 magnet.

Elektronikken

Alle modeller I Danmark er udstyret med en volumen, en tonekontrol og en trevejs switch. Potmetrene er naturligvis 500K i en særdeles høj kvalitet.

Det elektroniske layout er forbedret gennem samarbejdet med DB MUSIK. Vi redesignede elektronikken og ændrede kabelspecifikationerne, så der nu er endnu mere hul igennem.

Tonekontrollen er en push / pull knap som sløjfer den ene coil på pickupperne. Når den er oppe spiller du altså med pickupperne i single coil. Det er der ikke meget nyt i – det nye er, at her lyder det for en gangs skyld virkelig godt. Single coil lyden lader ikke meget tilbage i forhold til visse amerikanske mærker med single coil som varemærke.
Her får du - måske for første gang – både humbuckere og single coil i helt fantastisk kvalitet. Det har du sikkert hørt før.

Prøv det – du falder på halen !!

Kvalitetskontrol

Kvalitetskontrollen starter allerede, når det rå træ ankommer til guitarbyggerens værksted og fortsætter for hvert enkelt led I hele processen. Til sidst kontrolleres finish og intonation mens spilbarheden afprøves af Signature indehaveren Ridho Hafiedz, som er en af sydøstasiens berømteste guitarister.